Budatínsky hrad ako darček a suvenír

Zdieľať článok

Budatínsky hrad – alebo tiež Budatínsky zámok – vznikol ako strážny hrad v druhej polovici 13. storočia. Základom Budatínskeho hradu bola mohutná kruhová obytná veža v kamennom opevnení, ktorá sa v pôdoryse zachovala podnes a vytvára charakteristickú siluetu Budatínskeho zámku.

Budatínsky hrad je jednou z najstarších stojacich architektonických pamiatok na území mesta Žilina. Prvá písomná zmienka o Budatínskom hrade, ktorá ho spomína ako castrum Budetyn – pochádza z roku 1321, kedy zomrel jeho majiteľ Matúš Čák Trenčiansky. Hrad bol vybudovaný v močaristom teréne na nízkom skalnom brale, ktorého plochu rozšírili umelým hlinitým násypom.

História Budatínskeho hradu (zámku)

Budatínsky hrad pozostával z valcovitej veže so vstupom z prízemia a ďalších stavieb z dreva a hliny, ktorých polohu však archeologický výskum neodhalil. Hrad bol obohnaný hradbou a vodnou priekopou na vonkajšej strane opevnenia. Hradba sa však v dôsledku zlého založenia do umelého násypu asi v 2. polovici 15. storočia zrútila. V 2. polovici 15., respektíve začiatkom 16. storočia, keď sa Budatínsky hrad dostal do rúk Suňogovcov, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. V tom čase bola vybudovaná nová hradba a nová vodná priekopa, ktoré obkolesovali oveľa väčší hradný komplex.

Budatínsky hrad (zámok)

Opevnenie Budatínskeho hradu prebiehalo pod neskorším barokovým palácom s kaplnkou, pod ktorou sa hradba zalamovala a kde sa zároveň nachádzal bastión. Na juhu Budatínskeho hradu vytvoril múr základ pre neskoršiu južnú terasu. Do takto opevneného priestoru pribudli nové murované objekty, ktoré boli súčasťou tzv. Horného hradu. Hradba samotná bola z vnútornej strany obstavaná rozsiahlou budovou, ktorá tvorila Dolný hrad.

Ďalším prestavbám na Budatínskom hrade došlo opäť za Suňogovcov na prelome 17. a 18. storočia. Prestavby sa dotkli najmä tzv. Dolného hradu. Hradba stratila svoju funkciu a preto ju rozobrali. Renesančné budovy boli nahradené novými priestormi. Hrad tak v dôsledku zmeny jeho hlavnej, obrannej funkcie na hospodársku nadobudol vzhľad zámku s barokovými prvkami. Zrejme najzávažnejšie boli prestavby v 19. a 20. storočí za posledných majiteľov – Čákiovcov. Pri požiari v roku 1849 bola poškodená najmä južná a západná časť barokového paláca, ktoré následne rozobrali. Fasády zámku získali taktiež nový vzhľad, podobne ako aj samotné jadro stredovekého hradu. Stavebnou sutinou a odpadom, ktorý vznikol pri týchto nešetrných prestavbách bolo zasypané celé prízemie veže. Čákiovci Budatín vlastnili až do roku 1945. Od roku 1956 sa jeho priestory stali súčasťou Považského múzea.

Originálny suvenír s Budatínskym hradom

Správcovia Budatínskeho hradu si dali pre svojich turistov vyrobiť nápoje s vlastnou potlačou. Takéto jedinečné a originálne suveníry sa výborne predávajú a ľudia ich kupujú ako darček pre seba. Častokrát túto plechovku s vlastnou potlačou ani neotvoria a odložia si ju na pamiatku.

Tip na článok: Frizzante White a Rose: víno v plechovke s vlastnou potlačou

Budatínsky hrad – originálny suvenír
Budatínsky hrad – originálny suvenír

Nie len správcovia Budatínskeho hradu si dali vyrobiť nápoj s jedinečnou potlačou. V Žiline a okolí sa nechádza množstvo obchodov so suvenírmy a ich majitelia si pre turistov rovnako pripravili podobný suvenír. Napr. aj Suveníry Terchová a ich džús multivitamín s potlačou Budatínskeho hradu.

Budatínsky hrad na plechovke pre Suveníry Terchová

Ponúknite turistom niečo originálne

Dajte si napr. vyrobiť svoj vlastný nápoj s originálnou potlačou! Takýto suvenír, ktorý si turista nekúpi v žiadnom obchode, bude vždy výnimočný.

Vyrobiť si vlastný nápoj pre svoj obchod so suvenírmi nie je nič zložité. Stačí, aby ste si premysleli, čo všetko by ste chceli na svojom nápoji mať – t.j. aký grafický motív by ste chceli vyrobiť. Môžete použiť fotky hradov, zámkov, prírody, turistických atrakcií – je len na vás, aký grafický motív si vyberiete.

Tip na článok: Ako vyrobiť svoje pivo s vlastným dizajnom?

Vlastný nápoj s originálnym designom upúta pozornosť takmer každého turistu. Minimálne bude zvedavý, čo sa nachádza na obale, keďže takú plechovku s nápojom ešte nikdy nevidel v žiadnom inom obchode. A toto je presne váš nápoj s vlastnou potlačou.

Tip: Sledujte nás na INSTARGRAMEMoja Plechovka (@mojaplechovka) alebo na FACEBOOKUWRC SR (@wrcsr)

Ak vás nápad vyrobiť si svoj vlastný nápoj zaujal, môžete si výrobu objednať na www.moja-plechovka.sk alebo www.wrcsr.sk – radi vám s grafickým návrhom pomôžeme.

Zdieľať článok

shares